Je kent het wel, je bent bezig met een rekensom, hebt deze goed overdacht en kijkt uit naar het resultaat. Dan verschijnt het resultaat op je scherm en bekruipt je een gevoel van onbegrip. Je knippert nog eens met je ogen of doet je bril af. Is het écht zo? Dat kan niet… maar het blijkt er toch te staan.

Check en dubbelcheck

In één van onze eerste projecten ondervonden wij exact bovenstaande. Na een gehele wijk in 3D gemodelleerd te hebben en deze in ons NEST-rekenmodel te laden, vergeleken we het doorgegeven energielabel van de gemiddelde woning in de wijk met ons energielabel van het NEST-rekenmodel…. en die bleken totaal niet overeen te komen. Label D was doorgegeven maar label B was onze conclusie.

Uiteraard niet iets wat onopgelost kon blijven. Na check en dubbelcheck zijn we onze energielabelberekening eens onder de loep gaan houden en hebben we deze diepgaand vergeleken met de energielabelberekening volgens de standaard vastgestelde EPA-methode.

Mismatch

Er werden ons een aantal dingen duidelijk met de voornaamste conclusie dat er een grote mismatch is tussen het theoretische energieverbruik en het werkelijke  waarop ons NEST-model zich baseert. Of anders gezegd: dit betekent dat een zeer groot deel van de gebouwen/woningen dus eigenlijk een energielabel hebben die een ander energieverbruik aanduidt dan werkelijk.. Maar hoe kan dat nu? Wat is de oorzaak van deze mismatch?

Verschillende temperaturen

Theoretische rekenstandaarden (bv. EPA) gaan bij de berekeningen altijd uit van een constante gemiddelde binnentemperatuur van 18 °C. De bepaling van de energielabel is afgestemd op dit theoretische verbruik en zou een indicatie moeten zijn van het gasverbruik in de woning. Uit onderzoek van de TU Delft is echter gebleken dat de gemiddelde binnentemperatuur in werkelijkheid bij slecht geïsoleerde woningen lager ligt en verwarmen mensen hun woning gemiddeld tot een hogere temperatuur als hun woningen beter zijn geïsoleerd. Dat komt deels doordat bepaalde warmtetechnieken zoals bijvoorbeeld een warmtepomp efficiënter werken bij een constante temperatuur in huis. Maar ook deels doordat bewoners van een slechter geïsoleerde woning eerder een trui aan trekken en de thermostaat wat lager zetten.

Invloed op verwachte energiebesparing

Het effect van deze mismatch is dat verwachte besparingen op de energierekening veelal tegenvallen. Desondanks is het nog steeds erg zinvol om je woning, woningblok of gebouwen te verbeteren. TheEarlybirds helpen je het optimum te vinden. We rekenen met het werkelijke energieverbruik en met de juiste energielabels. Zo kunnen we de meest optimale maatregelen vinden om gebouwen en wijken aardgasvrij te krijgen. Zonder tegenvallers achteraf.